Vågayoga


Inför yogapasset

Yogarummet ger ett inbjudande lugn

Vi använder sköna yogamattor i merinoull. Använd bekväma kläder, gärna ljusa (stärker auran)och i naturmatrial och gärna barfota, då stimuleras meridianpunkterna under fötterna. För allas trevnad, rena kläder och fötter.

Du bjuds på kryddig yogite, men ta gärna med en egen vattenflaska om du känner för det. Ta med din egen kudde och en filt om du har, annars finns det att låna.

Undvik att äta 2-3 timmar innan yogapasset, ta något lätt om du måste, men passa på att få i dig vätska under dagen.

Om du har menstruation eller är gravid så skall du inte göra övningar som jobbar mycket på magen, upp och nervända övningar, rotlås och eldandning. Bäckenet är lite uppluckrat då, det är lättare att skada sig. Bra att låta livmodern få lugn när den jobbar Är du gravid så gäller också särskilda instruktioner. Det finns yogapass speciellt anpassade för gravida. 

Yogapasset

1.

Vi börjar med att tona in till yogapasset med Adi-mantrat; Ong Namo Guru Dev Namo tre gånger.

Det fungerar som en signal till dig själv att rikta uppmärksamheten inåt och det skapar en förbindelse mellan dig själv och den universiella, kreativa energin.

2.

Nästa steg då guidas du genom olika andningsövningar, pranayam, antingen liggande eller sittande och/eller några uppvärmningsövningar innan själva kriyan/yogapasset börjar. En kriya är en kombination av exakta, dynamiska eller lugna positioner, andning och mantran. Det är ett komplett system som balanserar kroppen, sinnet och själen. Andningen är grunden till vår livsenergi och styr hur vi mår. I yogan lär du dig att andas medvetet. Man strävar efter att hålla sin uppmärksamhet inåt under hela passet med hjälp av andningen och genom att t.ex tänka mantrat Sat vi in- och Nam vid utandning. Övningarna gör man i sin egen takt och lyssnar till kroppen hur det känns. Och går det inte att utföra vissa övningar så finns det ofta alternativ. Det får gärna vara jobbigt, men det skall inte göra ont. Viktigt att hålla ut i varje övning, då bygger man inre styrka och blir mera uthållig i sin vardag. Blir det för jobbigt så kan man sitta eller ligga ner och vila.

3.

Vi vilar ofta en stund mellan övningarna. Det är viktigt, så att varje övning får möjlighet att integreras i kroppen. Efter passet ligger vi alltid ned för en lite längre vila. Då är det skönt att ha en filt över sig då kroppstemperaturen sjunker snabbt.

4.

Det ingår alltid en kortare eller längre meditation. Yogaövningarna är som en uppvärmning inför meditationen. I Kundaliniyoga finns det över 1500 olika meditationer. Alla med olika effekter och stimulerar olika delar av kroppen och psyket. Man rensar ut i det undermedvetna sinnet, det kan vara gammalt skräp i tanke-och känslomönster som hindrar oss från att göra det vi vill.

5.

Vi avslutar och sjunger först The sunshine song och sedan mantrat Sat Nam tre gånger. Det betyder; jag är sanning eller sanning är min identitet.

Mantra

Mantran används ofta vid meditationer och för att förstärka vissa yogaövningar.

Mantran är ord som ger upphov till speciella ljudvibrationer som påverkar kropp och sinne på ett positivt sätt.

De fungerar som affirmationer och är en teknik för att rena det undermedvetna sinnet. Genom tungans kontakt med gommen stimuleras hypofysen och tallkottkörteln, vilket i sin tur leder till ökad klarhet och balans.

Vanliga mantran i Kundaliniyoga:

Ong Namo Guru Dev Namo:

Jag hälsar den obegränsade kreativa kraften och den inre visdomen. 

Sat Nam:

Sanning är min identitet. 

Ad Guray Nameh:

Skyddsmantra.

Ad Guray Nameh, Jugad Guray Nameh, Sat Guray Nameh, Siri Guru Dev A Nameh

Jag hälsar den ursprungliga visdomen, tidsåldrarnas visdom, den sanna visdomen och den stora osynliga visdomen.

Sunshine song

May the long time sun shine upon you

All love surround you

And the pure light within you

Guide your way on